استاد عبدالحق شفق در چهارم ماه حمل ۱۳۴۰ برابر با ۲۴ مارچ ۱۹۶۱ در قریه چهارباغ از توابع مرکز ولایت سرپل در یک خانواده مذهبی دیده به جهان گشود. در سال ۱۳۵۲ خورشیدی از مکتب ابتداییه شاه چنار فارغ گردید. دوره لیسه را در بهار ۱۳۵۷ خورشیدی در لیسه مسلکی امام ابوحنیفه (رح) در کابل به پایان رسانید. فراغت وی از لیسه، با کودتای کمونیستی هفت ثور همزمان گردید و زمینه تحصیل برایش در داخل کشور فراهم نبود؛ به همین جهت راهی خارج از کشور گردید. پس از دو سال تلاش بی وقفه موفق به ادامه تحصیل نگردید. (او در دوره نظام جمهوریت، موفق به ادامه تحصیلات خویش در رشته علوم سیاسی تا ختم مقطع ماستری گردید).
استاد شفق در دوران نظام جمهوریت از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۲۱ میلادی، به تناوب در پنج ولایت کشور به مدت نزدیک به ۱۳ سال به عنوان والی، به وطن و مردم خود خدمت نمود. در این میان علاوه بر دریافت صدها تقدیرنامه و تحسین نامه، تنها کارمند اداره خدمات ملکی بود که به پاس خدمات صادقانه خود موفق به دریافت ۳ مدال عالی دولتی از دست رئیس جمهور کشور گردید. در سال های اخیر جمهوریت به پیشنهاد همسنگران خود و جمعی از کدر های جوان کشور «حزب همدلی مردم افغانستان» را تاسیس نمود. حزبی که ریشه در مبارزات چهار دهه گذشته داشته و عملا در ۱۵ ولایت کشور حضور فعال دارد. در حال حاضر به عنوان رییس شورای مرکزی حزب نامبرده به مبارزات سیاسی خود ادامه می دهد.
استاد شفق پس از نا امیدی ادامه تحصیل در خارج، همراه با تعدادی از همفکران خویش جهت سهمگیری در مبارزات مردم افغانستان به زادگاهش بازگشت. جبهات ولایت سرپل در آن زمان تحت عنوان «انجمن اسلامی جوزجان» (چون در آن وقت ولایت سرپل بخشی از ولایت جوزجان بود) فعال شده بود و ایشان بحیث معاون سیاسی انجمن نامبرده تعیین گردید. به اهتمام وی و سایر همکارانش مراکز فرهنگی و آموزشی در سراسر ساحات تحت کنترل پایگاه نامبرده گشوده شدند.
در سال ۱۳۶۰خورشیدی بار دیگر به هدف ادامه تحصیل عازم خارج از کشور گردید که این بارنیز به آرزوی خود نرسید.لذا پس ازادای فریضه حج، در زمستان سال ۱۳۶۳ فرماندهی ۴۵۰ نفر از جوانان مهاجر را به عهده گرفته، راهی ولایات شمال کشور گردید. او بعد از ۴۵ روز طی مسیر پیاده با تحمل شرایط دشوار زمستانی به زادگاهش رسید و مجددا به معاونت سیاسی پایگاه نامبرده منصوب شد.
ایشان در سال ۱۳۶۴ بعد از فراهم شدن شرایط لازم، در تعامل با سایر مسئولان،( پایگاه مرکزی رسالت) را در مرکز ولسوالی بلخاب ولایت سرپل تاسیس نمود. با آغاز کار پایگاه موصوف، باکسب آرای اکثریت اعضای حاضر، حجت الاسلام سید حسن رضا عادلی بحیث رییس و آقای عبدالحق شفق بحیث معاون پایگاه انتخاب شدند. او همواره در سطح ولایات سرپل، بلخ و سمنگان از فعالیت های جهادی همسنگرانش احوالگیری و نظارت میکرد.
با آغاز تلاش های مقدماتی به هدف شکل گیری «حزب وحدت اسلامی افغانستان»، وی در اولین نشست تأسیس حزب در تابستان ۱۳۶۷ در مرکز ولسوالی لعل و سرجنگل ولایت غوراشتراک و حضور فعال داشت. در خزان سال ۱۳۶۷ برای پیگیری مسایل مربوط به تشکیل حزب وحدت به شهر بامیان رفت.درکنار ۱۵ تا ۱۸ نفر از بزرگان هزاره و شیعه افغانستان، بعداز هفت ماه پایداری، همدوش باسائربزرگان حاضردربامیان، تلاش نمود تا پیش نویس اساسنامه و آیین نامه های کمیته های کاری حزب را تهیه نمایند. ایشان علاوه بر همکاری در تهیه اساسنامه، بیش از ۶۰ در صد آیین نامههای کمیته های حزب را نیز تهیه نمودویکی ازبنیانگذاران ارشدحزب وحدت شمر ده می شود. پس از تأسیس حزب وحدت اسلامی افغانستان، درزمستان سال ۱۳۶۸ ایشان بحیث معاون امنیتی در ترکیب هیت اعزامی برای اعلان موجودیت حزب وحدت، عازم پاکستان و ایران گردید.
استاد شفق از سال ۱۳۶۸ تا اوایل سال ۱۳۷۰ ازجایگاه رئیس یکی ازکمیته ها، عضو شورای نمایندگی خارج از کشور بود. و بعد از تشکیل اولین کنگره حزب در سال ۱۳۷۰ در ولسوالی یکاولنگ ولایت بامیان، در جلسات شورای مرکزی که پس ازختم جلسات کنگره، در مرکز بامیان ادامه یافت به حیث رییس کمسیون سیاسی و سخنگوی حزب وحدت اسلامی افغانستان انتخاب گردید. و تا سال ۱۳۷۲ در این سمت فعالیت نمود. بعد از سقوط رژیم کمونیستی در بهار ۱۳۷۱و ایجاد شورای تصمیم گیری حزب وحدت اسلامی در کابل، وی به عضویت شورای تصمیم گیری کابل درآمد. در این فرصت علاوه بر حفظ مسئولیت های حزبی به عنوان عضو شورای عالی جهادی افغانستان، تحت ریاست پرفیسور حضرت صبغت الله مجددی نیز فعالیت مینمود. در سال ۱۳۷۳ به عنوان رییس عمومی شوراهای نمایندگی حزب وحدت در خارج از کشور تعیین شد.
با انشعاب حزب وحدت در سال ۱۳۷۳ در کابل، دفاتر نمایندگی این حزب در خارج از کشور نیز تفکیک گردید. هم زمان کابل توسط طالبان اشغال شد و دولت اسلامی افغانستان،بعدازسقوط کابل، تحت ریاست استاد ربانی در ولایت تخار به کارهای خود ادامه داد. استاد شفق در آن دوره مدتی بهحیث وزیر کار و امور اجتماعی انجام وظیفه نمود.
پس از شکل گیری و توسعه جبهات مقاومت علیه طالبان، فعالیتهای سیاسی مخالفان نیز، در چهار محور عمده گسترش یافت: محور رم، محور جبهه مقاومت شمال، گروپ قبرس و مجموعه پیشاور. استاد شفق از اعضای ارشد گروپ قبرس بود که به هدف بازگشت آرامش در وطن از طریق پروسه سیاسی، در جلسات و سفرهای مختلف در کشور های منطقه و فرا منطقه حضور فعال داشت. حادثه ۱۸ سنبله ۱۳۸۰ در ولایت تخار که منجر به شهادت احمد شاه مسعود گردید، متعاقب آن رخداد خونین ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ که مرکز تجارتی نیویورک را هدف قرارداد ومنجر به سقوط حاکمیت طالبان و برگزاری اجلاس بُن برای تعیین نظام آینده افغانستان گردید. وی درشکل گیری اداره موقت ازطریق اجلاس بن نقش بارزداشت.
با تشکیل اداره موقت، در ۲۱ جوزای ۱۳۸۱ به عنوان عضو در لویه جرگه اضطراری شرکت نمود. و بتاریخ ۲۲ قوس ۱۳۸۲ در لوی جرگه تصویب قانون اساسی به عنوان وکیل منتخب مردم ولایت سرپل حضوریافت و در انتخابات تعیین هیئت اداری لوی جرگه داوطلب عضویت هیات اداری جرگه گردیدکه با کسب ارای لازم بهحیث نائب اول جرگه انتخاب گردید. در همان سال نقش مهمی در تأسیس ریاست مستقل اداره ی مبارزه با ارتشاء و فساد اداری افغانستان داشت. و سایر فعالیت های دولتی و رسمی ایشان در دوره جمهوریت به ترتیب ذیل است: